In een land waar een puntzak frietjes met de onvermijdelijke kwak mayonaise regeert, kan het een hachelijke onderneming lijken om aan de traditionele Belgische frietkramen te raken. Maar de Stad Brussel heeft beslist om de uitdaging aan te gaan met de lancering van een futuristisch vernieuwingsproject van bepaalde 'frietkoten' (populaire benaming voor frituren of frietkramen).
Maar weet u waar de friet vandaan komt?
Volgens sommige Belgen is de friet afkomstig van Namen, in het zuiden van het land. De bewoners van Namen hadden de gewoonte om in de Maas te vissen naar katvis, kleine visjes, en om die te bakken. En dat was onmogelijk, toen de rivier dichtgevroren was tijdens een bijzonder strenge winter in het midden van de XVIIe eeuw. In de plaats daarvan sneden ze aardappelen in de vorm van kleine visjes, aldus Pierre Leclerc, die het verhaal vertelt, al hecht hij er weinig geloof aan.
Waar vindt u ze?
Frituur Tabora, Lakensestraat
Openingsuren: 11-16 uur
Pitta de la Chapelle, Kapellemarkt
Openingsuren: 12-00 uur
Frituur Arthur Van Gehuchtenplein
Openingsuren: 11.30-20.30 uur
J. Vandervaeren Eeuwfeestlaan
Openingsuren: 11-20 uur (zomer) 11-17 uur (winter)
Frituur Charles Demeerlaan
Openingsuren: Maandag tot vrijdag van 11.30-14 uur en 17-21 uur
Frituur Peter Benoîtplein
Openingsuren: Woensdag tot zondag van 17-21 uur